Lue vinkit ja ideat hunajan käyttötavoista

 

Hunaja on sataprosenttinen luonnontuote, joka on loistava korvaaja sokerille. Korvatessa sokerin hunajalla on hyvä muistaa, että hunaja on sokeria makeampaa, eikä sitä tällöin tarvita yhtä paljon. Hunajaa voi käyttää ruoanlaitossa, leivonnassa, säilönnässä sekä maustamaan juomia.

 

Ruoanlaitossa hunajaa voi käyttää esimerkiksi wokkiruokiin, hunajapaahdettuun uunifetaan tai myslin tai granolan kanssa. Hunaja maustaa ja makeuttaa mainiosti myös juomia kuten teen.

 

Tiesitkö että Suomi on maailman pohjoisin hunajan tuottajamaa?

Kotimaisessa hunajassa voi todellakin maistaa Suomen vuodenajat: kun kesät ovat valoisat ja luonto puhdas, myös hunaja maistuu täyteläiseltä. Jokainen hunaja on omanlaisensa ja maistuu aina hieman erilaiselta, riippuen siitä millaisista kukista ja kasveista mehiläinen on meden kerännyt.

 

Hunaja on myös tehokas ja luonnonmukainen tapa hoitaa vammoja ja sairauksia sillä se on antibakteerinen luonnontuote: hunajaa voidaan käyttää ulkoisesti haavojen, palovammojen, hiertymien ja ihosairauksien hoitoon sekä kauneudenhoitoon. Sisäisesti nautittuna hunaja soveltuu infektiotautien ehkäisyyn ja hoitoon sekä ruuansulatuksen parantamiseen. Hunajassa on terveellistä siitepölyä, joka muun muassa vahvistaa ja palauttaa elimistön tasapainoa ja tasoittaa hormonitoimintaa.

 

Hunajan glykeeminen indeksi on kohtuullisen alhainen, joten se ei aiheuta nopeita vaihteluita verensokeriin, vaan se pitää kylläisenä pitkään. Hunajassa on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa eli se sopii laihduttajallekin.

 

Parhaiten säilynyt perimätieto hunajan terveysvaikutuksista on sen kyky hoitaa flunssaa. Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu flunssaa eli parantaa vastustuskykyä. Mikäli kuitenkin sairastuu flunssaan, hunaja on paras lääke kurkkukipuun ja yskään. Hunajan on todettu olevan tehokkaampi apu kuin teolliset yskänlääkkeet.